Podzimní strasti, bláto aneb jak se zbavit hnilob a podlomů.

Podzim může přinést mnoho změn v prostředí pro koně, a jednou z těch změn může být proměna výběhu na blátivý prostor. To může mít několik důsledků pro péči o koně:

Bláto a kopyta: Blátivý výběh může způsobit problémy s kopyty koní. Kopyta mohou být náchylnější k vlhkosti, což může vést k měkkosti a hnilobě. Je důležité pravidelně čistit kopyta a udržovat je co nejsušší. Vhodné je v tomto období používat přípravky, které vám napomohou s řešením těchto problémů. Prevence je v tomto období jedním z důležitých faktorů v úspěšném boji proti těmto nepříjemnostem. Správná péče o kopyta a kontrola příznaků problémů jsou důležité.

  • Co doporučujeme? U nás naleznete mnoho přípravků vhodných pro boj s hnilobami kopyt v kategorii Péče o kopyta
    • Je možné si například vybrat mezi takzvanou žabí vodou, která účinně bojuje proti hnilobám, nebo dehtem do kopyt, který ochrání kopyto před vnějšími vlivy. 

Bláto a podlomy: Podlomy mohou často vznikat ve spojení s blátem a vlhkostí. Vzniká nejčasteji na zadní straně spěnky tím, že do pokožky proniknou nežádoucí bakterie či kvasinky. Prvotním příznakem jsou mokvající stroupky, které se postupně rozšiřují po celé spodní části nohy koně. Pro koně je to velmi nepříjemné a bolestivé, nebývá výjimkou, že končetina je horká na dotyk a otéká. 

  • Co doporučujeme? V naší nabídce naleznete speciální krém Mud Gard Barrier, který ochraňuje kůži před bahnem a vlhkem, díky němu můžete problémům předcházet. 
    • Pokud však již je problém na místě a můžete použít několik speciálních mastí přímo na podlomy. Přípravek Anti crevasses vyrobený z extraktu z vodních řas je vysoce účinný v boji s podlomy. Před použitím speciálních mastí je vhodné místo správně vydezinfikovat Horse Master Povidone.
    • V boji s kožními problémy vám zajisté pomůže i přírodní léčba konopnou mastí či měsíčkovým balzámem

 Doplňková strava: V zimním období může být vhodné upravit stravovací potřeby koní, protože je obtížnější pro ně získat potřebné živiny z pastviny. V tomto období  je vhodné poskytovat správnou doplňkovou stravu. Je vhodné koním podpořit imunitní systém. Díky silné imunitě je možné se vyhnout nejen kožním problémům, ale i respiračním onemocněním, které se v této době hojně objevují v závislosti na změně teplot a vyššímu výskytu srážek. 

 Celkově je důležité pravidelně monitorovat a přizpůsobit péči o koně vzhledem k měnícím se podmínkám prostředí, zejména během proměnlivých sezón, jako je podzim. To pomůže zajistit, že vaši koně budou mít vhodné podmínky pro své zdraví a pohodlí.

Přeji příjemný podzimní čas prožitý bez obtíží :-)

Vaše Kristýna