Imunita koní a jak jí podpořit

Imunita koní je důležitým prvkem jejich celkového zdraví a vitality. Ochrana imunitního systému koní pomáhá předcházet onemocněním a zlepšuje jejich schopnost se bránit různým infekcím a chorobám. Imunitní systém bývá zásadní pro řešení zdánlivě nesouvisejících problémů a chorob v chovu koní. 

Imunitu vašeho koně můžete podpořit různými výživovými doplňky, ať už mineralizovanými směsmi nebo přírodními zdroji. 

Na imunitu mají zásadní vliv tyto faktory: 

  • kvalitní výživa
  • ochrana před parazity
  • kvalita ustájení
  • dobrá hygiena
  • dostatečný pobyt na čerstvém vzduchu a slunci
  • stres a nervozita
  • dostatek pohybu

Kvalitu vašeho ustájení neovlivníme, ale pokusíme se vám poradit, jak co nejlépe využít dostupné prostředky pro zkvalitnění výživy vašeho koně. 

Rozhodně doporučujeme vašemu koni pravidelně podávat dobrou "minerálku", kterou koni doplníte základní vitamíny a prvky. Mineralizované doplňky existují jak v práškové formě jako například Perfect Equi Complete, tak v granulované formě Reformin Plus nebo ve formě tekuté Nutrihorse Vitamin Oil . Ovšem nezáleží pouze na formě v jaké koni přípravek podáte, ale také například na tom, zda jsou minerály organického či anorganického původu, nebo na kterou surovinu jsou minerály vázány. Někteří koně díky svým intolerancím a jiným neduhům například nesmějí vojtěšku, či obilí. Je tedy na každém majiteli, aby zvolil pro svého koně nejlepší formu tak, aby mu místo přilepšení, neuškodil.

V případě, že z nějakého důvodu váš kůň nemůže mít denní příkrm ve formě kyblíčku, doporučujeme pamlsky s obsahem vitamínů a minerálů Reformin Stixx, kde spojíte příjemné s užitečným.

Kromě vitamínů a minerálů můžeme koníkům přispět ke zlepšení imunity bylinkami a přírodními produkty.

Rozhodně pozitivní vliv na imunitu má jistě známá bylinka Echinacea, kterou můžeme podávat sušenou Stiefel Echinacea nebo v tekuté formě NAF Echinacea Plus . 

Vitamín C, kterým naladíme imunitní systém, získáváme například z plodu divoké růže, šípku. Podáváme 20g denně celých plodů šípků.

Nedílnou součástí výživy v souvislosti s imunitním systémem je konopí. Konopí blahodárně působí na imunitní systém, kůži, srst a kopyta. Můžete ho podávat ve formě celých semenkonopných výlisků či oleje.

Velmi důležitý orgán, který si musíme hýčkat (samozřejmě nejen ten) jsou játra. Játra jsou klíčovým orgánem pro detoxikaci těla. Proto je vhodné podávat ostropestřec mariánský, který podporuje očistu jater. Detoxikace organismu se doporučuje provádět na podzim či na jaře. Pro tento účel nabízíme speciální Sirup Detoxikace, v kterém naleznete i jiné bylinky podporující detox, nebo Ostropestřecový olej či výlisky z Ostropestřce.

Samozřejmě podpůrných prostředků bychom našli daleko více než zmiňujeme v tomto článku. Avšak toto považujeme jako takový základ, jak pomoci vašemu koni podpořit imunitní systém. 

A tak přejeme Imunitě Zdar ! 

Váš Horseriding.cz