PREVENCE PLYNOVÉ KOLIKY U KONÍ

Je kolika vaší noční můrou? Chcete vědět, jak a zda vůbec jí lze zabránit? Připravila jsem pro vás pár zajímavých informací a tipů, díky nimž snad budete mít o trochu klidnější spaní. Vy i váš kůň. 

Koliku ročně prodělá odhadem 4 - 10 % koní. Často ji způsobuje plynatost, odborně řečeno tympanie. Ta je u koní vzhledem k jejich složitému trávicímu systému bohužel poměrně častým jevem. Příčinou nafouknutí může být vysoce fermentovaná (kvašená) strava, ale také gastrointestinální onemocnění.  

A jak tuto koliku poznáte? Kůň, kterého trápí plynatost, má nadměrně nafouknuté břicho a trpí kolikovými bolestmi. Přesnou příčinu koliky může určit pouze veterinář. Pokud tedy máte podezření, okamžitě mu zavolejte. Kolika ohrožuje život vašeho koně a hraje se doslova o minuty! 

329871506_540366928208841_7734360083743614213_n

Co způsobuje plynovou koliku?

Toto onemocnění je často spojené s přejídáním čerstvou trávou, čerstvým senem, jadrnými krmivy či řepnými řízky. Tato strava při trávení produkuje velké množství plynu, který se ve střevech hromadí a snižuje tak jejich pohyblivost. Přejídání krmivy, která snadno kvasí, způsobuje produkci velkého množství kyseliny mléčné a těkavých mastných kyselin. Ty pak utlumují pohyb trávicí soustavy, a tím podporují další kvašení a produkci plynu. 

Kromě nevhodné stravy může plynatost způsobit i jiný druh koliky, zejména těch, které způsobují ucpání střev. Může být také následkem napadení parazitem nebo nedostatkem pohybu, kvůli němuž se snižuje aktivita tlustého střeva. 

Jaká jsou rizika koliky?

Plyn, který se ve zvýšené míře tvoří v trávicí soustavě koně, se začne hromadit v žaludku a ve slepém i tlustém střevě. Tyto orgány tak zvětšují svůj objem, což koni způsobuje nejen nepříjemné a bolestivé stavy, ale navíc může dojít k natažení střevní stěny a v nejhorších případech až k ruptuře (prasknutí) orgánů. Může to také vést k nestabilitě orgánů v břiše -  k velkým posunům tlustého střeva vedoucím až k torzi

 Tyto stavy jsou velmi vážné a nezřídka u nich bohužel dochází i k úhynu koně. 

Jak zabránit plynatosti a kolice u koní?

Skvělou volbou, jak předcházet plynatosti a kolice, je přidávat do krmné dávky speciální bylinky, které mají pozitivní vliv na střeva a působí efektivně proti nadýmání

 U svých koní mám vyzkoušené byliny Gastrophyt, které vám mohu s nejlepším vědomím a svědomím 100% doporučit. 

 Jde o směs řezaných sušených bylin - anýzu, heřmánku, šalvěje, oregana, meduňky a řebříčku. Tuto směs můžete přidat v dávce podle hmotnosti koně do suchého krmiva nebo se ní připravíte odvar.  

Pro nejlepší účinek je třeba přidávat tuto bylinnou směs Gastrophyt do krmení minimálně 20 dnů. Užívání je ale možné i celoročně.

 Tato směs bylin příznivě ovlivňuje celý žaludeční a střevní trakt. Působí pozitivně při nadýmání, průjmu a prvních příznacích koliky. Můžete ji podávat preventivně i při akutních potížích.  

64639_stiefel-gastrophyt-byliny-na-streva-1kg

Vyzkoušejte tuto směs i vy a mějte o starost méně! 

Vaše Kristýna.