Ochrana před hmyzem

Jaro začalo, je krásné sluníčko, teplo, tráva se zelená, vše se zdá jako ideální čas pro ježdění na koni, nebo pobyt ve výběhu. 

ALE bohužel, jakmile vyjdete ze stáje, nalétnou na vás všelijací hmyzáci, kteří vám i vaším koním narážejí do očí, uší a znepříjemňují vám vaší pohodu. Někteří citlivější jedinci pak mlátí hlavou jako šílení, nebo se snaží mouchám utéct a z příjemné projížďky se stává peklo. 

Těmto nepříjemným situacím se můžeme vyhnout několika způsoby. 

Doporučujeme již od zimy přidávat do krmení sušený česnek a pivovarské kvasnice nebo vitamin B. Ideální začít již 2 měsíce před hmyzí sezónou, ale lepší začít někdy, než nikdy :). Existují také speciální lizy pro koně, které můžete umístit do výběhu či boxu Anti instect liz nebo přímo česnekový Horslyx . 

Dalším způsobem je používání repelentů. Repelenty nabízíme ve formě sprejů nebo gelů. Spreje jednoduše nastříkáme na koně, ale dle mých zkušeností ztrácí rychleji účinnost než gely. U repelentů je důležité vědět, že často mají lokální účinek, to znamená, že to, co vám fungovalo například na horách, nemusí fungovat u řeky. 

Z naší zkušenosti doporučujeme značku repelentů Paskafly, které se vyrábějí jak ve formě spreje, tak i gelu . Dobré recenze jsou i na repelenty od značky Farnam , či Stiefel . 

Výborně ovšem proti hmyzu funguje i čistá silice z Tea tree oilu či levandule . 

V neposlední řadě je vhodné koně chránit i různými dekami, maskami a čabrakami.

Deky jsou různých typů a druhů, v nabídce jsou deky výběhové, ale i bederní vhodné k anglickým i westernovým sedlům. Taktéž mezi

maskami si můžete vybírat přesně to, co potřebujete. Některé masky mají UV filtr, tudíž koně ochrání nejen před hmyzem, ale i před slunečními paprsky. Existují masky, které mají i ochranu na nos a to buď v podobě třásní nebo nosního krytu. Jsou masky, které koni natáhnete přes hlavu, nebo zapínací na suchý zip, či je lze přidělat přímo k uzdečce či ohlávce. 

 

Vše, co potřebujete pro ochranu koně proti hmyzu najdete na našem eshopu www.horseriding.cz . 

Užívejte jarní období a netrapte se nepříjemným hmyzem.

Vaše Kristýna