Výživa březích a laktujících klisen

Brzy bude jaro a porody budou v plném proudu. 

Potřeba živin a energie březích klisen vychází jednak z potřeb rostoucího plodu a tkání mateřského těla, dělohy, vemena i těla jako celku (zvýšené ukládání tuku, případně bílkovin). Jen v důsledku hmotnosti samotného plodu zvyšuje klisna ke konci březosti zhruba o 10% svou živou hmotnost. 

K tomu si klisna musí uložit během březosti v těle energetické rezervy pro nadcházející laktaci. 

Na zvýšenou potřebu energie a živin březích klisen je třeba pamatovat zejména po 200. dnu březosti, kdy plod začne růst rychleji než z počátku.

V období laktace mají klisny zvýšenou potřebu energie a bílkovin.

Klisnám v poslední třetině březosti doporučujeme podávat speciální směs musli NovaEqui Lac, která obsahuje potřebné antioxidanty a je bohatá na vysoce kvalitní bílkovinné krmení. Toto musli můžete podávat klisnám i následně v období laktace a hříbatům.

Důležité je také vybrat kvalitní minerální doplněk, který je určen speciálně pro březí a kojící klisny. V tomto případě bychom zvolili Premin Mare , který ovlivňuje tvorbu a kvalitu mléka klisen a potažmo i optimální vývoj hříběte. Zlepšuje stravitelnost živin krmiva a tím příznivě ovlivňují tvorbu a kvalitu mléka klisen.  

V neposlední řadě bychom doporučili před blížícím se porodem si pořídit zásobu umělého mléka pro hříbata Fohlen Milch , které vám zachrání situaci v případě nepřízně osudu. Vychází ze složení originálního kobylího mléka a plní požadavky hříběte na energii, bílkoviny, minerály a vitamíny. 

Pro správný start do života hříběte, můžete jeho imunitní systém podpořit Pavo Kickstart , vysoké množství
imunoglobulinů (protilátek) v Pavo KickStart pomáhá tento imunitní systém rozvíjet. Kromě toho, tato imunitní pasta podporuje nejen celkovou imunitu, ale speciálně i imunizaci střev. To je velmi důležité, jelikož zdravé trávení je u mladých hříbat zásadní. Pouze dvě injekce Pavo KickStart, během prvních 24h po narození, zvýší imunitu rychlým a snadným způsobem. Tato pasta může pomoci i hříbatům v době odstavu.

 

Přejeme mnoho štěstí při nadstávajících porodech.

Vaše Kristýna.